Treu La Llengua

Treu la Llengua és un projecte de ciència ciutadana del Centre de Regulació Genòmica, en col·laboració amb l’Obra Social “La Caixa”.

El projecte està centrat en el microbioma bucal i ha comptat amb la participació de més de 3000 persones de tota Espanya, que han contribuït al procés d’investigació en diferents parts de l’estudi (definició de la pregunta, recollida de mostres, anàlisis parcial de les dades, difusió dels resultats). L’objectiu científic va ser, d’una banda, conèixer la diversitat dels principals microorganismes (bacteris i fongs) que viuen a la boca d’individus sans o afectats per alguna malaltia o síndrome, i per l’altra, associar la seva presència als hàbits de vida i de salut bucal. L’estudi del microbioma és un camp de recerca molt actual i amb una gran repercussió per a la salut humana.

Els projecte s’ha desenvolupat en 2 edicions. La primera, al 2015 centrada en adolescents de 15 anys i la segona, al 2017, que ha ampliat l’estudi a persones de altres edats i amb algunes malalties o síndromes. Els resultats científics preliminar s’han enviat als participants i també es poden consultar a la pàgina de descripció del projecte. També s’han pùblicat articles científics en revistes especialitzades.

– Citizen science charts two major “stomatotypes” in the oral microbiome of adolescents and reveals links with habits and drinking water composition. Microbiome (2018) 6:218

– Oral microbiome in down syndrome and its implications on oral health. Journal of Oral Microbiology, Volume 13, 2021

– Citizen-science based study of the oral microbiome in Cystic fibrosis and matched controls reveals major differences in diversity and abundance of bacterial and fungal species. Journal of Oral Microbiology Volume 13, 2021

Més detalls a la versió en castellà.

Entre 2018 i 2019 s’ha desenvolupat també un joc de cartes, a partir del resultats obtinguts en la recerca i amb l’objectiu de donar a conèixer algunes de les conclusions de l’estudi. Si vols saber com s’ha dissenyat el joc, ho pots llegir aquí.

El resultats, és un joc cooperatiu, inclusiu i educatiu, a partir de 10 anys, que es pots jugar en família, amb amics o, a l’escola.

 

VOLS JUGAR? El joc està disponible per tothom i es pot descarregar aquí: només cal imprimir les cartes, compare uns daus i unes fitxes i …voilà!

PDF –> Cartes de joc (FRONT)  

PDF –> Cartes de joc (DORS)

PDF –> Reglament dej joc

VIDEO 1 –> L’equip científic del CRG explica el projecte i presenta el joc. (8 minuts)

VIDEO 2 –> “COM ES JUGA” (4 minuts): T’expliquem de forma molt gràfica com col·locar les cartes i jugar.

 

ADAPTACIÓ DEL JOC A L’AULA

Gràcies a una col·laboració establerta amb el Departament d’Educació de la Generalitat i el Programa STEAMCAT, s’ha elaborat també una adaptació del joc per l’aula i un Dossier pel Docent associat, amb uns materials que queden a disposició de les escoles que ho vulguin aprofitar.

Com l’adaptem a l’aula? Si ets docent i ho vols fer servir, demana tota la documentació aqui!

Trobaràs altres materials educatius i experiment relacionats amb la temàtica aqui.

 

L’adaptació del joc a l’aula ha sigut possible gràcies a la col·laboració de Marc Figueres, Òscar Oliver i Elisabetta Broglio (autors del joc) i Jordi Gaitan i Gemma Agell (per la part pedagògica). Agraïm també a Toni Garcia i Eva Mateo (Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya) tot el suport y la col·laboració perquè aquest projecte i les caixes del joc puguin arribar a moltes escoles de Catalunya i a Raquel Lamelo per la realització del video.